Speltajahu ja kaerakliid

23 november

Hei!

Nädalake tagasi oli mu köök ühel kargel sügishommikul täis mõnusat piparkoogilõhna ja see tekitas ülima jõulutunde. Nüüd, kus lumi hakkab maad katma, sobib see postitus siia eriti hästi. Räägin ma sellest sellepärast, et täna jagan teiega paari väärt teadmist ja seda mahlast koogiretsepti, mis paneb teie kodu eriti hästi lõhnama. Hoiatuseks võin kohe öelda, et seda kooki ei saa nimetada ei suhkru- ega ka jahuvabaks. Kook oli mõeldud spetsiaalselt patukaks ja kasutasin seal magustamiseks pruuni suhkrut. Kes on kookospalmi suhkruga "sina peal", võib ka vabalt seda kasutada.

Mäletate, kui ükskord mainisin ühes postituses, et sain Herkulessilt ühe väga-väga toreda koti. Kotist leidsin loomulikult erinevaid pudruhelbeid, aga sinna olid ka ära eksinud paar veidi teistsugust asja. Nimelt leidus seal täistera speltajahu, speltajahust täisteramakaronid ja nisu- ning kaerakliid.

Kogu paki sisu üle olen ülimalt tänulik ja asjad on juba varsti ka otsas. :) Eriti kliid ja pudruhelbed!

Kaerakliidest tehtud puder sai kohe peale esimest katsetamist minu lemmikuks.



Hea, et kõik asjad ikka pildile mahtusid. :D

Selle pakiga seoses tahtsin ma täna hoopis pöörata natuke tähelepanu speltajahule ja kaerakliidele. :)
Tegin ka mõlema toorainega teile katsetamiseks toredad retseptid.

SPELTAJAHU
Spelta toiteväärtus on palju suurem kui tavanisul, ta sisaldab poole rohkem proteiini ja rasva, palju on selles teraviljas ka kiudaineid, B-grupi vitamiine, aminohappeid, rasvhappeid ja süsivesikuid. Temas sisalduv tärklis on hea seeduvusega, rukist ja nisu ületab ta tsingi ja fosfori sisalduse poolest.

Hea kvaliteedi ja maitsega gluteen on talutav ka allergikutele, kes peaksid spelta arsti järelvalve all järk-järgult oma dieeti lülitama. Ka on kiud- ja teised ained spelta teras jagunenud tera ulatuses ühtlasemalt kui nisus. Seepärast on valge, kooritud teradest speltajahu täisterajahu omadustega, niisiis tuleks teda küpsetistes kasutada analoogselt täisterajahuga. Ent igal heal asjal on ka oma varjukülg – speltasai kerkib vähem ja küpsetised on ebaühtlasemad, kuna spelta kleepvalgu omadused on kehvemad. Seetõttu soovitatakse temast küpsetada lameleibu, karaskeid, sepikut.

Allikas: http://www.harmoonikum.ee/blog/spelta-mineviku-kingitus-tulevikule


Jõulude saabumise puhul võlusin speltajahust välja pehmepiparkoogi, mille teeb eriti mahlaseks selle sees olev kõrvitsapüree. :)
Kõrvitsapüreed on ise imelihtne teha. Sa vajad lihtsalt ühte mõnusat ja mahlast kõrvitsat (siinkohal tänan oma vanaema). Kõrvits tuleb lõigata tükkideks ja asetada ahjuplaadile. Küpseta teda seni, kuni tükid on pehmed. Jahuta kõrvits maha ja püreesta. Püreed võid säilitada külmkapis 1-2 nädalat. Võid lisada püreed nii putrudele kui ka näiteks pastasse. :) Seekord rändas püree koogi sisse.

RETSEPT
"Eriliselt pehme piparkook"  



  • 3 muna
  • 2dl pruuni suhkrut
  • 3 dl kõrvitsapüreed
  • 1 dl sulatatud võid
  • 240 g speltajahu
  • 50 g nisujahu 
  • peotäis datleid
  • 1 dl keefiri 
  • 2-3 spl piparkoogimaitseainet
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl toorkakaod





Vahusta kergelt sulatatud või suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja seejärel kõrvitsapüree. Sega kokku jahud ja maitseained ja küpsetuspulber. Lisa kuivained ülejäänud taignale. Sega juurde ka peeneks hakitud datli tükid.  Vala kook vormi ja küpseta 180-200 kraadi juures umbes 30-40 minutit. Saad küpsust kontrollida hambatikuga. Torka hambatikk kooki ja kui see tuleb "puhtana" välja, siis on kook valmis. Raputa valmis koogile peale soovikorral tuhksuhkurt ja mõned hapud jõhvikad. :) 
Pehme piparkoogiga on veel eriliselt hea toorjuustuglasuur.




Noniii, ja nüüd olen ma kohe eriliselt elevil, sest saan rääkida oma uutest lemmikutest. Need on kaerakliid. 

KAERAKLIID

Kaerakliid sisaldavad inimesele väga kasulikku  teraviljakiudu nimega kaera beetaglükaan. 
Beetaglükaan on eriliselt hea inimese südamele ja veresoonkonnale, sest on kolesterooli alandava toimega. Uuringud on tõestanud, et kolesteroolitaset langetav toime saavutatakse juhul, kui kaera beetaglükaani tarbitakse järjepidevalt kolm grammi päevas.

Herkulessi kaerakliide karbis on sees 7 pakikest (42g), millest 1 pakk on päevane vajalik beetaglükaani annus. 

Kaera beetaglükaan mõjutab kolesteroolitaset kahel moel:

  • Takistab toiduga omandatava kolesterooli imendumist, moodustades soolestikus geelilaadse kihi;
  • Viib organismist välja seal juba leiduvat kolesterooli, sidudes ja väljutades organismist kolesterooli sisaldavaid sapphappeid.
Euroopa Toiduohutusameti (European Food Safety Authority, EFSA) hinnangul on kaera beetaglükaani kolesteroolitaset langetav toime leidnud teaduslikku tõestust. Uuringuid, mis näitavad, et vere kolesteroolitase beetaglükaani tarbimise tagajärjel alaneb, on praeguseks tehtud juba üle saja.

Võin öelda ka seda, et Leibur toodab leiba, nimega "KAERASÜDA", mis sisaldab samuti beetaglükaani. Kui süüa ära 3 viilu kaerasüdant, saame samuti vajalikku annusse beetaglükaani kätte. Soovitan soojalt proovida, sest maitse on SUPER! :) 

Nagu ma enne ütlesin, said kaerakliidest kohe mu lemmikud. No poleks usknud, et ainuüksi nendest tuleb suurepärane puder. :) Ja mis kõige tähtsam, puder oli lihtsalt väga väga toitev!

Mina armastan oma putru soolaselt. Eriliselt hea on pudrule lisada kodujuustu, et oleks olemas ka valguallikas. Antud retsept pole enam patt, vaid on täiesti tervislik. Tasakaalus on nii valgud, rasvad, kui ka süsivesikud. :) 
Võin anda väikese vihje, et varsti saavad seda retsepti nautida ka FITLAP kliendid. Senikaua katsetage aga uut hommikusöögi retsepti, mille "samm-sammult" juhendi leiate SIIT

RETSEPT 

Juustune kaerakliipuder murulauguga

  • 3-4 spl kodujuustu 
  • pakitäis kaerakliisid (42-44g) 
  • 0,5 dl kohvikoort
  • 1 cm viil suitsujuustu 
  • maitseks soola
  • maitseks murulauku







Keeda kaerakliisid vees umbes 4 minutit. Keera kuumus väiksemaks ning lisa kohvikoor ja kodujuust. Lase pudrul korraks keema tõusta ja võta pott tulelt. Sega sisse maitse järgi soola ja hakitud murulauku ning riivi peale suitsujuust.






Olin ka nädalavahetusel Postimehes ja andsin intervjuud sellest, kuidas teha putrusid huvitavamaks ja õpetasin eesti rahvast korralikult hommikust sööma. :) 
Jagasin seal ka erinevaid pudruretsepte, mis on ka blogis täitsa saadaval :)

Artikli leiad kas laupäeval ilmunud Postimehe "Elustiili" vahelt, või internetist. 



NB! Varsti peaks ka seda artikklit tasuta saama lugeda. :) 


Mõnusat katsetamist ja pange soojalt riidesse! :)
Mind tahab juba nohu vaikselt piinab. :/

Tsau-pakaa! :)

Helena.

You Might Also Like

1 kommentaari

  1. Proovi ka datlipastat suhkru asemel kasutada :)

    Ja nohu vastu aitab soolveega nina loputamine - tundub jube, aga tegelikult pole ja aitab nii hästi :)

    VastaKustuta

Subscribe