Kevadised koogid.

11 mai

Täna oli nii positiivsete emotsioonidega päev.
Kui kooli poole astusin, tundus Tallinn kuidagi eriti roheline. Kõik puud ja põõsad on parkides lehte läinud ja lilled õitsevad. Kevad on lihtsalt nii ilus aeg! :)

Lisaks tellisin ma eile Bro Fitwearist endale püksid. Mäletate, korraldasime selle firmaga koostöös ka spordipükste loosi. No häbiväärselt kaua ootasin tellimisega, sest tegelikult käisin seal juba endale ammu ammu pükse piilumas. No lõpuks hakkasid eile ühed retuusid nende instagrami lehel silma ja ära ma nad tellisin.
Täna sain ma paki kätte ja esimese asjana võtsin sealt välja hoopis pluusi! Ooot-oot, ma ju ei tellinud pluusi. Mu nägu juba tõmbas naerule ja kui ma lisaks pluusile ja pükstele leidsin pakist ka kirja, siis mul reaalselt läks süda nii soojaks ja lai naeratus oli suul. See kiri oli tõesti armas! :)

Ma loodan, et Kerli ei pahanda, kui selle kirja pilti siin jagan.
Kui soovite ka endale üliilusaid trenniriideid, siis minge piiluge Bro Fitweari epoodi.

Pilte ma ilustama ei hakka ja just nii pehmeke ma praegu olengi...




Nonii, rohkem ma teid piltide ja muu jutuga ei kiusa. Lubasin jagada hoopis retsepte. :)

Esimese koogi tegin emadepäeval oma emale ja vanaemale. Kook oli tehtud nn. "ehku" peale ehk ma tõesti ei teadnud, mis sellest välja võiks tulla. Kook nägi juba alguses väga hea välja ja pärast maitsmist tõdesime lauas kõik, et kook oli tõesti väga hea. Kuna suhkrut ma ei kasutanud ja steviaga ka väga ei liialdanud, siis palusin vanaemal igaks juhuks ka moosipurgi välja võtta. Õnneks polnudki moosi juurde vaja, sest magusust oli piisavalt. Lisaks oli ka põhi väga mõnus. Pehme ja mahlane nagu päris koogil.


Triibuline maasika-kohupiimakook




PÕHI: 
  • 100g täistera kaerahelbeid 
  • 35g dattleid 
  • 15g chia seemneid 
  • vesi
Pane kombaini täistera kaerahelbed ja eelnevalt leotatud datlid. Pane vee sisse likku ka chia seemned ja lase neil 10 minutit paisuda. Vajadusel kurna chia seemnetelt üleliigne vesi ja lisa need samuti kombaini. Lase kombainil käia seni kuni on moodustunud ühtlane tainas. Vajadusel lisa natuke vett. 
Suru tainas 26cm küpsetusvormi põhja ja eelküpseta 5-10 minutit. 
Samal ajal asu valmistama täidist. 

TÄIDIS: 
  • 385 g/ 1pakki  ricotta kohupiima
  • 2 muna 
  • 2 munavalget 
  • 100g petti 
  • 20g maasika maitselist Hera80 valgupulbrit- kui seda pole, siis pole hullu. Pigem annab see maitset.
  • 100g maasikaid/ maasika toormoosi 
  • Riivitud sidrunikoor 
  • stevia
  • jahvatatud vaniljekaun/ vaniljeekstrakt
Eralda munakollased munavalgetest. Sega kokku munakollased, kohupiim, pett, Hera80, riivitud sidrunikoor, stevia ja vanilje. Teises kausis vahusta munavalged tugevaks vahuks. Munavalge saad hästi vahtu killukese soolaga. Vahustamise lõpus võid lisada veel veidi steviat. Sega ettevaatlikult munavalged ülejäänud taignale. Vala tainas eelküpsetatud koogipõhjale. Kõige peale lisa purustatud maasikad või toormoos. Lisa maasikapüree lusikaga erinevatesse kohtadesse ja siis tee noaotsaga 8-kujulisi liigutusi, et moodustuks marmorjas muster.  Küpseta kooki ahjus 180-190 kraadi juures umbes 40-50 minutit. Kõige parem on küpsust kontrollida puutikuga. Kui tikk jääb kooki torgates puhtaks, on kook valmis. 

KAUNISTUSEKS:
  • 20g mandlilaaste
  • maasikaviilud
Mandlilaastud lisa koogile 10 minutit enne valmimist, et need läheksid ahjus ilusti pruuniks. Kui kook on jahtunud, siis lisa sellele umbes 4 viilutatud maasikat.




Kui jagad koogi kaheksaks, siis 1 tükk sisaldab 

  • 186kcal 
  • rasv 8g 
  • süsivesikuid 15g 
  • valk  13g 


Kuna käes on kevad, hakkavad tärkama koduaedades rabarberid. No eestlastele on see juba traditsioon küpsetada rabarberikooki. Nii küpsetasin kooki ka mina. :)

Mahlane rabarberikook






Kuna praegused rabarberid on nii värsked ja mõnusalt roosad, siis neid koorima ei pea. Suuremad varred võiks siiski ära koorida.

Retseptis kasutasin ma uut Valio Kreeka jogurtit, mis oli mõnusalt kreemjas ja paks. Lisaks on Valio Kreeka jogurtis ainult 4g rasva ja lausa 7g valku. Võrreldes teiste maitsestamata Kreeka jogurtitega, on see lausa ideaalne. Kasutada võib kasvõi salatikastmesse.

Kohupiimast läks koogi sisse minu suur lemmik Nopri Lahja kohupiim, mida käin spetsiaalselt Võru turu pealt nädalavahetusel kilo kaupa ostmas. :) 1 kg kohupiima kõigest 2,5 eurot. See sobib koogi sisse ka teralise ja kuiva koostise pärast, seega ei muutu kook vesiseks.

TAINAS:

  • 2 keskmist muna 
  • 300g Nopri kohupiima
  • 100g Kreeka jogurtit
  • 50 g  82% võid 
  • 65g odrajahu
  • 65 g kaerajahu 
  • 300g rabarberit 
  • julgelt steviat 
  • 2-3 tl kaneeli
  • vaniljet
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit 
  • näpuotsaga soola

Tükelda rabarber ja sega hulka steviat ja kaneeli. 
Vahusta toasoe või steviaga heledaks vahuks. 
Lisa ükshaaval munad, seejärel Kreeka jogurtiga segatud kohupiim.
Sega omavahel kokku jahud, küpsetuspulber, vanilje ja killuke soola.
Viimasena sega taignasse jahud. 
Rabarberitükid võid lisada nii taignasse kui ka kõige peale. 
Vala tainas 15x25 cm suurusesse vormi / või 26cm diameetriga vormi. 
Küpseta umbes 40-50 minutit 180 kraadi juures. 



Kui jagad koogi 8ks, siis ühes tükis on: 
  • 173kcal
  • 8g rasva 
  • 14g süsivesikuid 
  • 11 g valku
Soovin teile mõnusat katsetamist! :) 





You Might Also Like

2 kommentaari

  1. Tegin ka seda maasikatega triibulist kooki. Ütleksin, et see on siiani minu ilma jahu ja suhkruta kookidest kõige maitsvam :) küll aga polnud välimus nii ilus nagu Sinul. Kook vajus kokku nagu juustukook. Äärtest kõrgem ja praguline. Maitsele see muidugi ei mõjunud. Läheb kindlasti kordamisele :) aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super super! Ajaga lähevad ka minu oskused paremaks ja koogid ka! :) Tore, et meeldis :)

      Kustuta

Subscribe