Laupäevane retseptinurk

27 jaanuar


Mugin siin usinalt eile küpsetatud kohupiimakooki ja naudin laupäeva, kui ühtäkki meenus, et lubasin teiega jagada suppide retsepte. Ma reaalselt olin juba vahepeal ära unustanud. Kuigi-kuigi. Kõrvitsa ja Tom Kha supp on mu kõhtu selle aja jooksul juba rännanud küll.

Tahaks kohe teile jagata mitut-mitut head retsepti, aga tundub, et jätan mõne järgmiseks korraks ka.

Esiteks tahtsin juba ammu teile kirja panna ühe mega mõnusa kõrvitsasupi retsepti, mis alati läheb meie peres kõigile peale. Külmal perioodil eriti njämm, sest supis olev tšilli soojendab mõnusalt seespoolt ja kui puistata seda supi sisse natuke julgemalt, võtab isegi nina märjaks.

Mina teen tavaliselt kodus oma kõrvitsasupi Hokkaido kõrvitsast. Hokkaido ehk ahju- või pähkelkõrvits on väike oranž kõrvits, mille viljaliha on tumedam ja maitse mõnusalt magus. Hokkaido on 1100% ahjukõrvitsa nime vääriline. Ta ei muutu küpsetades pudiks, vaid säilitab oma kuju. Samas on ta süües väga pehme ja pärast küpsetamist sobib süüa isegi koor. UUUHHH, see kõrvits on tõesti hea. Ka kõrvitsasupp tuleb Hokkaido kõrvitsaga hoopistükkis tummisem ja mõnusam.  Olen siiani teda müügil näinud Rimis.

Selleks, et supp eriti maitsekas ja mõnus saaks, röstin kõik komponendid enne ahjus ära.  Tükeldan Hokkaido kõrvitsa koos koorega ahjuplaadile, lisan hulganisti sibulat, paprikat, vahel mõne porgandi ja mõnuga küüslauku. Piserdan oliiviõliga üle ning puistan peale soola. Ahjus on nad umbes 20 minutit.


Röstitud kõrvitsasupp läätsedega

1 väiksem hokkaido kõrvits
2 paprikat
3 sibulat
6-7 küüslauguküünt
oliiviõli piserdamiseks
sool
vett
mahe-puljongikuubik 
1 dl punaseid läätsesid
200 ml kookospiima
maitse järgi tšillit
pool tl ingverit
soola, pipart
poole sidruni mahl
2 spl mett


Rösti koostisosad 20 minutit ahjus. Pane kõik potti ja lisa peale nii palju vett, et kataks kõik ära. Lisa vee sisse ka soovi korral 1 puljongi kuubik. Keeda veel 10 minutit, lisa kookospiim ja blenderda ühtlaseks, vajadusel lisa veel vett. Maitsesta supp korralikult. Vaata, et oleks olemas nii soolane, hapu kui ka magus maitse.  Järgmisena lisa supi sisse punased läätsed ja keeda veel 15 minutit tasasel tulel. 


Ja mis sobiks pärast suppi paremini kui üks ideaalne koogitükk. Nägin ükspäev poes, et Piimameister Ottol on välja tulnud sidruni-maitseline ricotta kohupiim. Kujutasin juba vaimusilmas ette, kui ideaalselt see koogi sisse sobiks ja eile tuligi mul selline küpsetamisisu peale, et vurasin poodi kohupiima ostma ja pärast lükkasin koogi ahju. 
Olen ka selle koogi juures olnud natuke laisk ja kasutasin põhja tegemiseks valmis jahusegu. Tavaliselt valmis koogisegud on täis suhkrut, aga selle jahu puhul oli suhkrut 100g kohta vaid 6g, mis on peaaegu, et olematu.  Lisaks on tegemist täisterajahust tehtud jahuseguga, seega päris hea alternatiiv tavalistele. Muidugi säästis ka see hulganisti aega. 

Tulemus oli igatahes hõrk ja mahlane kohupiimakook, mis maitses oivaliselt. Kindlasti on see selline retsept, mis läheb uuesti tegemisele. Njämm-njämm-njämm. 

Koogitäidise magustamiseks võid kasutada nii mett, agaavisiirupit, vahtrasiirupit või hoopistükis steviat või erütritooli. Mina kasutasin natuke seda viimast, sest mett kodus nii palju polnud. 
Kunagi kasutasin koguaeg oma magustoitudes ja kookides steviat, aga viimasel ajal ei talu ma sugugi suhkruasendaja maitset ja seega teen kompromissi ja kasutan suhkru asemel natuke teisi alternatiive. Arvan, et killuke mett ei tapa kedagi. 



PÕHI:
50g võid
30g mett
150g Vilma täistera pannkoogijahu
SISU:
2pk Otto sidrunimaitselist riccotat
1pk lahjat kohupiima
200g Valio Kreeka jogurtit
3 muna
1 tl vaniljet
100g külmutatud vaarikaid
1 spl tapioki jahu/kartulitärklist
poole sidruni koor
magustajat omal soovil
KATE:

50g Vilma täistera pannkoogijahu

20g võid
natuke sidrunikoort
Näpi kõik koostisosad ühtlaseks ja pane 26cm koogivormi põhja.Eralda munakollased munavalgetest.Sega kokku kohupiimad, kreeka jogurt ja munakollased ja vanilje ja sidrunikoor. Magusta veel vastavalt  vajadusele. Mina lisasin natuke erütritooli. Vahusta munakollased kergeks vahuks ja lisa ülejäänud täidisele. Viimasena sega kokku sega vaarikad tapioki jahu või tärklisega, et nad ei muudaks kooki vesiseks ja siis lisa needki täidisesse. Küpseta kooki 160 kraadi juures tund aega. 20 minutit enne ahjust välja võtmist, lisa peale ka puru.





Mõnusat katsetamist!

You Might Also Like

0 kommentaari

Subscribe